به گزارش راهبرد معاصر حجتالاسلام والمسلمین سید نعمت الله قادری سفیر سابق ایران در سودان و تانزانیا همزمان با ماه مبارک رمضان در یادداشتی به بیان فضائل و اعمال این ماه مبارک پرداخته که در ادامه تقدیم میشود.
«کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِیْنَ مِنْ قَبْلِکُمْ»
بالاترین اعمال در ماه مبارک رمضان چیست؟
با فرارسیدن ماه مبارک رمضان مسلمانان جهان بخصوص ملت بزرگوار ایران از آن استقبال نموده و خود را آماده تقرب بسوی میزبان، یعنی به سوی حضرت حق نمودهاند. ماه رمضان، ماه رحمت، مغفرت، توجه و عنایت مخصوص خداوند کریم به بشریت است.
گرچه مدتی است که ملت بزرگوار ایران با دو مشکل بزرگ، یکی تحریمها و فشار حداکثری آمریکا (برای به زانو در آوردن و تسلیم نمودن آنان در مقابل خواستههای نامشروع قدرتهای زورگوی جهانی) و دیگری پاندمی ویروس منحوس کرونا که در سطح جهانی نیز مشکل آفرین شده، مواجه گردیده است، باز هم علیرغم مشکلات اقتصادی تحمیل شده از سوی دشمنان داخلی و خارجی با شوق و شور بیشتری با حفظ احتیاطات لازم و پروتکلهای بهداشتی به فرائض و سنن الهی و اسلامی به عنوان یک تکلیف انسانی، اخلاقی و حقوقی توجه خاص داشته و مراتب اطاعت و فرمانبرداری خود را به پیشگاه خداوند اعلام نموده و به تقرب به سوی حق اهتمام داشته اند.
چرا که عموم مسلمانها در این ماه مهمان خداوند عطوف و رئوف هستند. اصولاً این ماه ذاتاً و ماهیتاً نسبت به بقیه ماهها دارای مزایا و فضائل ممتازی است که انسانهای مؤمن و متدین به صورت خاص و عموم انسانها به صورت عام میتوانند از برکات آن بهره ببرند. به خصوص که فضای طبیعت هم در این ماه آکنده از نزول و برکات الهی است که هر موجودی به اندازه ظرفیتش میتواند از آن بهره ببرد.
فضای عمومی و الطاف خاص ربوبی مانع آلوده شدن طبیعت از پلیدی ها و آلودگیهاست. که همه موجودات براساس ظرفیت و تقرب خود به سوی حق به صورت جبری و طبیعی یا به صورت عشق و آگاهی از فرصت های معنوی، الهی و عرفانی این ماه بهره میبرند.
بعضی از ویژگیها و شاخصههای این ماه عزیز
۱- در این ماه قرآن بر پیامبر گرامی اسلام از طرف خداوند بصورت وحی توسط فرشته مقرب در گاه حق، جبرئیل نازل شده است (شهر رمضان الذی انزل فیه القران...)
۲- به نوشته برخی از مورخین تاریخ آغاز وحی جمعه ۱۷ ماه رمضان در سن ۴۱ سالگی پیامبر بوده است.
۳- در این ماه شب قدر است که سرنوشت و سعادت یک ساله بعدی انسان ها در چنین شبهایی رقم می خورد و قرآن نیز در چنین شبی نازل شد و فضیلت آن از هزار شب بیشتر است (و جعلتها خیرا من الف شهر)
۴- قرآن یکی از ادله و منابع استنباط احکام چهارگانه فقهی و اجتهادی علما و فقهای شیعه و مسلمانان است که در علم اصول فقه به (کتاب) تعبیر میشود. قرآن از جمله دارای محتوای اعتقادی، اخلاقی، حقوقی و مجموعه معارف اسلامی و غیره است به خصوص قرآن مهمترین دلیل اثبات احکام است. اهمیت آن ناشی از این است که اساس دین اسلام و کلام خداست. همه چیز اسلام حتی پیامبری پیامبر متکی به آن است. لذا قرآن با آن همه اهمیت در این ماه نازل شده است.
۵- علیرغم نزول و برکات واسعه عمومی الهی بر جهان در این شبها متأسفانه امام اول شیعیان به دست کثیف تحجر و جهل مقدس و خشونت از آستین شقی ترین وخبیثترین فرد در لباس دین و انقلابیگری و اصلاح امور مردم به شهادت رسید. وی به تزویر در دفاع از حریم مردم، بر مظهر عدالت و تقوا و کمال انسانیت یورش برده و با تمام خشونت با تمسک به دین در مقدسترین مکان و زمان یعنی مسجد و ماه صیام پیشوای عادل دلسوز مسلمانان جهان را به شهادت رسانده و جامعه را از برکات وجود آن امام همام محروم نمود. این اقدام مجرمانه و شرارت آمیز، هشدار دهنده بوده و ویژگی همیشگی سیر تاریخ بشریت است که ایدئولوژی تکفیر، تحجر، التقاط و نفوذ همچنان فعال و پویاست و عصر و زمان نمیشناسد. این تفکر برای نیل به اهداف شوم خود از هر گونه اقدام ابائی ندارد.
با توجه به مراتب فوق و فضیلت این ماه مبارک این سوال مطرح است که کدام اعمال در این ماه بهترین اعمال است؟ در پاسخ به این سوال عموم متدینین و مهمانان خداوند کریم بسیار مشتاقند تا در انجام بهترین عمل در این ماه کوشیده و بدین وسیله با تقرب به حضرت حق رضایت وی را جلب نمایند. در همین رابطه نسبت به بهترین اعمال نظرات متنوع و متکثری وجود دارد. برخی با رویکرد ایجابی به ترغیب انجام اعمالی چون قرائت قرآن، دادن افطار، رسیدگی به فقرا و محرومان،انجام صله رحم، عیادت مریضان، قرائت اذکارو ادعیه وارده و غیره مبادرت میکنند. گرچه هریک از این اعمال، ارزنده، پسندیده و مورد تائید پیامبر اکرم و ائمه معصومین است اما پیامبر صلوات الله با رویکرد دیگری، بهترین اعمال را در سطح وسیعتر و جامعتری دیده است.
ایشان بهترین عمل در این ماه را اجتناب از گناه دانسته است. این موضوع در روز جمعهای که مصادف با آخر ماه شعبان بود و پیامبر بر منبر خطبه میخواند و وظایف مردم را در این ماه بیان میفرمود مطرح گردید. زمانی که حضرت علی (ع) بپا خواست و سوال کرد «یا رسول الله! ما افضل الاعمال فی هذا الشهر؟» در ماه رمضان چه عملی بهترین اعمال است؟ پیامبر فرمود: «الورع عن محارم الله». یعنی بهترین عمل در این ماه، اجتناب از گناه است.
گناه چیست؟
از نظر دینی و اعتقادی گناه یعنی مخالفت با قوانین الهی و اطاعت بدون قید و شرط از تمایلات و هوای نفسانی. طبق تعالیم دینی، دیگر نمیتوان مبارزه با گناه و جرم و جنایت را فقط در محدوده شخصی و فردی و درون سرزمینی معنا و تفسیر کرد. امروزه مبارزه با گناه در ابعاد اجتماعی در مصداق وسیعتری در حوزههای جغرافیای منطقهای، بینالمللی و فرامنطقهای تفسیر و تحلیل میگردد.
امروز آنچه که توسط قدرتهای جهانی، ارتجاع منطقه و صهیونیزم در منطقه خاورمیانه، نسبت به مردم مظلوم یمن، فلسطین و لبنان، به خصوص فشارهای حداکثری که به ملت بزرگوار ایران وارد شده، نمونه بارز گناهی است که توسط قدرتهای جهانی حتی در این ماه صورت میگیرد. تنها راه نجات ملتهای منطقه و جهان مقاومت در برابر زورگوییهای قدرتهای بزرگ جهانی است. موضوعی که نمونه آن در یکی از سالها در همین ماه مبارک رمضان نمود پیدا کرد.
بدین ترتیب که یکی از کشورهای اسلامی با شعار «رمضان و اسلام» در مقابل ارتش متجاوز صهیونیست قرار گرفت و آن را شکست داد. اما در ادامه با پشت پا زدن به این اعتقادات و توجه به شعارهای ناسیونالیستی در تمام جنگها با شکست مواجه شدند. امروز در ماه رمضان بزرگترین گناه، تسلیم و سازش پذیری در برابر قدرتهای زورگوی جهانی است. باید هشیارانه در برابر چنین سیاستهایی در چارچوب منافع ملی و ارزشهای اسلامی عمل کرد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر سید نعمتالله قادری/فارس